Koude vierdaagse

Het zit er weer op, mijn 22e Vierdaagse (als ik de tel tenminste niet ben kwijt geraakt. Vijf keer gelopen, en nu dus 17 keer als verzorger. Na al die jaren natuurlijk een soort gewoonte geworden. Want het is elk jaar weer een week van herkenning: op dinsdag vraagt iedereen al naar de gehaktballen, paar honderd liter soep, woensdag kouwe handen en voeten in het bos bij Alverna (half vier ‘s ochtends aan de koffie), donderdag 440 gehaktballen maken, vrijdag de St Annastraat en zaterdag weer opruimen.

Als je het zo schrijft is het lekker snel voorbij. En in de praktijk is dat ook zo. Voor je het weet is het weer zaterdag. En lekker dat dat voelt! Hoe valt de afgelopen week te beschrijven? Moeilijk te zeggen. Bijzonder was dat Wim er bij kon zijn, gezellig, ook ‘s avonds in de kroeg. Heerlijk gegeten en geslapen in ons nieuwe kosthuis bij Ria (lekker, bijna elke avond ijs). Maar het was wel erg koud, zelden als verzorger zo’n kouwe vierdaagse meegemaakt. Wel lekker om te wandelen, want vrijwel droog, maar koud. Marjon de Hond heeft ook in deze week niet voor zon kunnen zorgen.

Het loggen is verder niets van terecht gekomen. En ook de berichten aan het prikbord zijn nauwelijks gelukt. Het is gewoon te druk en ik ben ‘s avonds te moe om het nog te doen. Vanaf nu dus ook helemaal nooit meer berichten plaatsen op wagen C. Er is een mooie en erg populaire uitvinding voor in de plaats gekomen: de mobiele telefoon Smile

Volgend jaar weer? Ik weet het nog niet. Zoals elk jaar ben ik het na afloop ook wel weer zat. Geruzie over illegale verzorgingskaarten, wandelaars die speciaal nog even alle muntjes op willen maken, alweer die keukenspullen opruimen. Misschien volgend jaar maar eens informeren naar een rolletje in de organisatie. De KNBLO maar eens bellen. Of toch weer gewoon voor de 18e keer?

weekje Nijmegen

Maandagochtend, uurtje of zes. En ik ben er weer helemaal klaar voor: de Nijmeegse Vierdaagse. Nee, niet om te lopen. Dat heb ik na de 5e keer vaarwel gezegd. Flauwe excuses, zoals geen tijd, nooit trainen, druk, druk, druk. En o ja, mijn fysieke bouw is er ook niet helemaal op ingesteld. Maar gelukkig ben ik er als verzorger inmiddels toch ook alweer zo’n 17 jaar bij betrokken.

De komende week wordt het weer afzien, zowel voor wandelaars als verzorgers. Weinig slaap, lange dagen, veel plezier, uitgaan. lachen, huilen, pijn, ik hoop weinig regen. Kortom: de echte “derde week van juli” traditie. Gelukkig is Wim er ook weer bij. Door zijn ziekte helaas niet als verzorger, maar toch als toeschouwer. Want al die 17 jaar gaan we tenslotte al samen. Zaterdag zal ik er weer verslag van doen. Tot die tijd schrijf ik vooral dagelijks berichten in het forum.

Aanslag op Londen

Vanochtend werden we allemaal opgeschrikt door berichten over de serie van bomaanslagen in Londen. Ok, ik zit een stevig uurtje rijden van de hoofdstad, maar toch zat de schrik er wel in. Eerst nog met een gevoel voor Britse humor, waarbij gezegd werd dat het de Fransen moesten zijn die wraak namen voor het verlies van de Olympische wedstrijd. Maar al heel snel met schrik over hoe dichtbij het allemaal was. En wat kan je er tegen doen. De gezamenlijke conclusie: eigenlijk helemaal niets.

Wel is het opvallend dat de Engelsen er zeer nuchter onder blijven. Ook door de IRA is men wel wat gewend, al kondigden die terroristen een aanslag altijd vantevoren aan. Maar vrijwel niemand is ook maar van plan om zijn leven te laten beinvloeden door een dergelijke aanslag. Binnen een week zitten de metro’s en de bussen volgens mij allemaal weer vol. Er ontstaat iets van een stemming van “ons pakken ze niet, ze krijgen ons niet klein”. Geweldig hoe Tony Blair daar ook op reageert. Hoe omstreden de man ook is, in een dergelijke situatie is hij echt een geweldenaar. De stem van de natie, terug gevlogen uit Schotland en emotioneel voor TV. Rillingen toen ik het zag.

Vanmiddag zelf weer eens op het vliegtuig naar Nederland. Op de snelweg wordt je elke paar kilometer herinnerd aan het gebeuren, want op alle matrix borden staat de electronische waarschuwing: “Avoid Londen, area closed”. Bij de oprit naar het vliegveld een groep agenten met grote machinepistolen. En ook in de terminal zelf wat extra agenten. Maar verder eigenlijk geen spoor van extra aktiviteiten. Ook geen extra controle van bagage, en gewoon een opgewekte sfeer. Wel wat aandacht voor de TV’s die er hier en daar hangen. Maar verder gaat Engeland onverstoorbaar verder.

En de rest van de wereld? Ongetwijfeld zullen we helaas nog wel meer van dergelijke aanslagen mee maken. Maar als een echte Engelsman laat ik me ook niet leiden door de angst. Leve Churchill!

Engeland-Frankrijk: 2-1

De afgelopen dagen werd er een grote wedstrijd uitgevochten om de stad waar de Olympische Spelen in 2012 georganiseerd gaan worden. Met een aantal zeer belangrijke kandidaten, zoals New York en Moskou. Maar voor “ons” Engelsen vooral: Londen en Parijs. Want wat in Nederland de eeuwige rivaliteit is met Duitsland of in mindere mate Belgie, is in Engeland de enorme afkeer van alles wat Frans is. Frankrijk en dan vooral de Fransen, dat kan niet deugen. En die Kanaaltunnel is de grootste fout die er ooit gemaakt is.

Kennelijk is dat gevoel wederzijds, want een dag voordat de stemming over de Olympische kandidaatsteden gehouden zou worden, stonden alle kranten vol met een opmerking die de Franse premier Chirac gemaakt had, overigens in een informeel gesprek. Hij had verklaard dat het eten in Engeland het slechtste van de wereld is, op Finland na dan. Misschien zijn de Engelsen het daar nog wel mee eens ook, maar als een Fransman zoiets durft te zeggen, is het land, en vooral de pers, te klein. Gelukkig wordt het hier dan ook wel weer met humor opgevangen. Want voor de radio verklaarde iemand dat hij eergisteren heerlijk Chinees had gegeten, gisteren nog geweldig Indiaas en dat hij vanavond van plan was om naar de beste Italiaan te gaan. Dus het valt best wel mee met het eten in Engeland.

Maar toch: 0-1 in de strijd tussen Engeland en Frankrijk. Maar dat was gisteren. Vandaag sloeg de TV zender ITV hard terug met een geweldige reportage over Londen als Olympische hoofdstad. Op een geweldige manier met heel veel zelfspot werden alle Engelse zwakheden naar voren gebracht als grote pluspunten. Met de uitsmijter richting Frankrijk: “Maybe we can’t cook, but at least we don’t smell”, als verwijzing naar de beruchte knoflook geuren. Met vlag en wimpel werd de stand weer 1-1.

En dan vanmiddag uiteindelijk de uitslag: de 2012 Olympic Games will be in………. London! Een 2-1 kaakslag naar de Fransen. Want eigenlijk loopt bijna niemand nog echt warm voor de Olympische Spelen. Men gaat uit van een 25% belasting verhoging. En veel te veel buitenlanders die de pubs onveilig komen maken. Maar toch had echt niemand willen verliezen van Parijs. Dan maar een paar Engelse ponden investeren.

Live 8

Twintig jaar na Live Aid staat deze zaterdag in het teken van Live 8. Een oproep van de wereld aan met name de leiders van de G8 landen om een definitieve doorbraak te bereiken bij de hulp aan de arme landen. Landen waar nog steeds elke 3 seconden een kind sterft van de honger. Altijd een moeilijke strijd tussen rijkdom en armoede, tussen mach en onderdrukking, tussen het rijke westen en de arme derde wereld. Maar in elk geval een geweldig streven van met name Bob Geldof en Bono, die in elk geval iedereen weer een spiegel voorhouden.

En wat muziek betreft een geweldige show bij elkaar hebben georganiseerd. Op 10 podia in de hele wereld, maar toch met de zwaartepunten in Philadelphia maar vooral Londen. Een opening met Paul McArtney en Bono, Dido, Will Smith, Duran Duran, Sting, Annie Lennox (geweldig!), Bob Geldof zelf (emotie), Elthon John (gouwe ouwe), Snoop Dog, UB 40 en nog veel veel meer. En dan moeten Robbie Williams en mijn ouwe helden Pink Floyd nog komen. Maar het absolute hoogtepunt tot nu toe was het optreden van Madonna. Wat een power. Of was toch good old Robbie Williams de beste, of was het juist leuk om Pink Floyd weer te zien? Teveel keuzes, maak het zelf maar uit.

Het kan natuurlijk ook dat ik het gewoon leuk vond omdat ik een ouwe l***** begin te worden. Volgens het hulpje Rick (bekend van Edwin Evers) gaat het bij de meeste artiesten alleen om de gratis promotie, is het geen uniek evenement en kan het de meeste mensen op deze aardbol allemaal niets schelen. Nou ja, ik zal het wel verkeerd zien denk ik dan maar.

Het initiatief verdient ondersteuning. Op de website live8live.com kan een petitie ondertekend worden. Doen!

WordPress Theme Design