Kouwe voeten

Afgelopen week al behoorlijk wat sneeuw in Engeland, en vandaag ook hier in Alphen prachtige witte beelden…. Drie keer tijdens en nog eentje na afloop van een fikse sneeuwbui.

Leve de koningin!

Ontwapenend interview.

Towering inferno

Geen mensen aanwezig, dus het is geoorloofd om te zeggen dat het een prachtige foto is, met dank aan de NOS. In de film kon het gebouw geblust worden, maar de werkelijkheid is kennelijk toch even anders….

Honger?

Nou weet ik ook weer waarom ik zo’n fan ben van Garfield…………

Privium

Op een avond wel eens terug gekeerd op Schiphol? Soms kun je zo doorlopen, maar vaak staat er een enorm lange rij voor de paspoort controle. En omdat het vooral op de thuisreis een ellende is om zo lang te moeten wachten, toch maar eens een Privium kaart gekocht (ik geef het toe, ik ben nu ook een business balletje). Maar voor honderd euro per jaar ben je de baas over je eigen grens controle. Pasje erin, oog voor de scanner houden en voila, de deur naar het buitenland zwaait open. Kikken hoor. En al die “gewone” reizigers maar kijken.Als de iris scan buiten werking is, is het eerst even een teleurstelling: de moderne techniek faalt. Maar dan zwaait het andere poortje open en krijg je voorrang boven alle andere reizigers. Ok, je maakt er geen vrienden mee, maar het scheelt toch kostbare minuten op weg naar huis Smile

Tot ik vandaag ineens in de Volkskrant lees dat er fraude mogelijk is met die kaart. Je bent inderdaad makkelijk door de controle, maar dat is met je paspoort toch ook? Wat is het verschil? En tot overmaat van ramp hoorde ik iemand vertellen dat de maffia vingers afhakt om met een valse vingerafdruk illegaal het land binnen te kunnen. En dat ze nu dus best eens op jacht zouden kunnen gaan naar gescande ogen. Afgunst? Jaloezie? Of maandag toch maar weer met met mijn paspoort in de rij? Of gewoon gevaarlijk leven en trots die kaart blijven gebruiken. Hmmmm, moeilijke beslissing.

Goedkope Billy

Vannacht werd er in het Engelse Edmonton een nieuwe vestiging van Ikea geopend. De directie leek het wel een goed idee om precies om middernacht de deuren te openen met wat spectaculaire aanbiedingen voor de eerste bezoekers. Dat sloeg aan, want er kwamen duizenden mensen op af. Politie was paraat en ook de pers was in ruime mate aanwezig.

En vormden Engelsen vroeger een prachtig lijntje, dat is al lang verleden tijd. Men bestormde de deuren, mensen werden plat gedrukt. Enkelen moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis. En na een half uur was Ikea alweer gesloten, om de schade te kunnen herstellen. Wat je al niet gaat doen voor een Billy…. (of was het Bolly?).

Ikea kreeg natuurlijk wel zijn zin: door een korting van een paar honderd pond, was men vandaag in elk journaal en in elke krant te zien. Goed nieuws of slecht nieuws, als ze je naam maar horen……..

Charles en Camilla

Breaking news: Charles en Camilla gaan eindelijk trouwen. Het gesprek van de dag uiteraard, hier op het eiland. Journaals gaan van begin tot eind over dit onderwerp. En de kranten staan er ook vol mee. Overal komt ook Lady Di weer voorbij. En ontelbare polls: is het goed, mag ze koningin worden, mogen ze naar de kerk?

Verrassend wat mij betreft is eigenlijk dat Britten zowel over het koningshuis als over politici een enorme sarcastische opvatting hebben. Het laat ze eigenlijk helemaal koud. Enorm veel grappen en grollen over Charles. Om over de rest van de familie nog maar te zwijgen. Maar of hij nou wel of geen koning wordt, zal iedereen sausage wezen. Wel zijn “we” het er allemaal over eens dat Camilla geen koninging mag worden. En ach, over de kerk maakt al helemaal niemand zich druk.

Of ga ik toch om met de verkeerde mensen? Aan mijn onderzoek kunnen in elk geval geen wetenschappelijke conclusies worden verbonden. Ik ben tenslotte geen Maurice de Hond. Het is toch wel een schattig familie portert he? Je moet die mannen ook eens zien in zo’n charmante Schotse kilt. Die wil ik zelf ook nog wel eens kopen als ik binnenkort eens een weekje naar de Hooglanden ga. Maar Charles heeft fraaiere knieen…..

Favoriete partner: TV presentator

Vandaag op het ITV nieuws: voor Britse mannen is de ideale partner een TV presentatrice. Het bericht werd elk half uur met groot enthousiasme door de (vrouwelijke) anchor gebracht. Benieuwd wanneer een dergelijk onderzoek in Nederland wordt gehouden. Overigens werd er niet bij verteld welke groepen er op de plaatsen twee en drie volgden. Brandweervrouwen? Boekhouders? Directeuren? Voor de Nederlandse lezers van dit blog maar even een greep uit de Nederlandse TV-sterren:


Pubs open

Het is in Engeland nu mogelijk dat de gemeente een vergunning verstrekt aan een pub om 24 uur per dag open te zijn. Van het ene uiterste naar het andere. Tot nu toe moet alles nog om 11 uur dicht. Nou vooruit, op zaterdag om 23.30 uur. En die openingstijden worden goed benut, vooral met het drinken van fikse hoeveelheden alcohol. Mannen pints, vrouwen eigenlijk alles behalve pints, als er maar alcohol in zit. Blauwe knopen zijn aan de meeste Engelsen niet besteed. Rond 23 uur is het dan ook een rumoerig gedoe op straat, als de kroegen uit gaan.
Vele steden worden rond dat tijdstip dan ook geteisterd door vechtpartijtjes, rotzooi, etc. Maar ook doordeweeks wordt er behoorlijk ingenomen. Zijn de meeste cafe’s in Nederland alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag vol, in Engeland lusten ze hem dagelijks hoor. Nou ben ik er ook niet vies van, en het is best gezellig. Maar velen houden toch hun hart vast als er straks geen sluitingstijden meer zijn. Verwacht wordt dan ook dat de meeste gemeenten niet staan te trappelen om vergunningen af te geven.
In reportages wordt trouwens Nederland nog wel eens genoemd (en geroemd) als voorbeeld van vrije sluitingstijden. Toch nog een voorbeeld funktie dus Smile

Het leesplankje

Leesplankje 1910

Op een ander weblog zag ik een oud plaatje van het leesplankje voorbij komen. Jeugdsentiment. Het is er ook bij mij goed ingeramd, want ik kan het nog steeds uit mijn hoofd opdreunen. Als ik het me goed herinner, zat er ook een rond doosje met paarse lettertjes bij, die je allemaal op de goede plaats kon leggen. Wat zou het moderne alternatief zijn?

Leesplankje 1960

In elk geval heeft het leesplankje het erg lang vol gehouden. De linker editie is al uit 1910, de middelste uit 1960. Helaas heb ik geen gevoel voor historisch besef, dus ik heb het zelf nooit bewaard. Anders had ik ook even kunnen kijken welke versie ik heb gebruikt, want er zijn verschillen. Opgelet: in 1910 heeft Wim een petje op en staan Kees en bok dezelfde kant op te kijken. Maar in 1960 was het kennelijk een stuk warmer, want Wim heeft zijn petje afgezet. En Kees en de bok hebben ruzie gekregen, want die staan inmiddels met de kont naar elkaar.

Katholiek leesplankje

Toch even belangrijk om te weten, niet waar? O ja, het derde plankje heeft hele andere teksten. Volgens bronnen op het internet is dat de zogenaamde Katholieke versie. Aap roos zeef, in plaats van Aap noot mies. Ach, ik kan wel merken dat ik niet katholiek ben opgevoed Wink

WordPress Theme Design