De perfecte landing…..

Is vliegen nou net zo gewoon geworden als autorijden, of een ritje in de bus? Het begint er misschien op te lijken, maar toch zijn er nog heel veel verschillen.Allereerst natuurlijk de wachttijden. Ok, voor een vlucht kun je via de website van de klm al vantevoren inchecken, dus zonder bagage kun je direct doorlopen naar de paspoort controle. Althans: op Schiphol. In Engeland willen ze iedereen nog gewoon zien aan de balie. Hallo, ik ben Rob de Winter. Dank u wel mijnheer, loopt u maar door Smile. Voor langere vluchten moet je toch eigenlijk twee uur vantevoren aanwezig zijn, dat zie ik bij de bus nog niet gebeuren.

Dan de controle. Eerst de paspoorten, dan je handbagage, en als het poortje piept onderga je ook nog eens lachend een lichamelijk onderzoek alsof ik zojuist een juweliers zaak heb overvallen. Opvallend detail: ga je ‘s ochtends vanaf Schiphol naar Engeland, en ‘s avonds met dezelfde kleding terug, dan is het lang niet zeker dat de poortjes hetzelfde reageren. Ik hou er tegenwoordig al rekening mee door geen riem te dragen en te kijken of mijn schoenen geen ijzeren ringetjes hebben.

Dan begint het grote luchthaven gezelschapsspel: gaan we op tijd vertrekken. De beste kans om het spel te winnen is door te voorspellen dat dat niet het geval is. Allerlei redenen zijn er te bedenken. Het vliegtuig komt te laat terug van zijn vorige bestemming, de bagage is er nog niet, het eten is te laat, de bemanning heeft zich verslapen, noem maar op. Zo is het niet goed voor je vertrouwen in de luchtvaart als vlak voor de start alle stroom uitvalt. Ook aardig is als je vanuit de wachtruimte ziet dat ze op het laatste moment nog wat moeten repareren aan “jouw” vliegtuig. Het is maar goed dat ik vertrouwen heb in de technici en de piloot tenslotte zelf ook in stapt.

Ach, dan in het vliegtuig. Vaak win ik gelukkig het gevecht om de schaarse exit rows. Ok, dan moet ik wel even verplicht bestuderen hoe ik de nooduitgang moet openen als we op zee moeten landen. Maar het grote voordeel is dat ik in elk geval mijn benen nog kan bewegen tijdens de vlucht. En dan begint de periode waar Dennis Bergkamp waarschijnlijk zo bang voor is: de vlucht. Ik heb die angst helemaal niet, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. Geluidjes, bewegingen, beetje sneller, beetje langzamer, stijgen, dalen, bewegende vleugels, hagelbuitje onderweg, allemaal live akties die bij de prijs zijn inbegrepen.

En dan de finale: de landing. De ene keer wat harder dan de andere, maar landen doen we allemaal. Vandaag hadden we een komische piloot, die zo waar ook nog eens te verstaan was. Vlak voor de landing vertelde hij zoals gebruikelijk in het Engels dat de cabin crew moest gaan zitten. En dom, dom, dom, daar voegde hij aan toe “dat men getuige zou zijn van de perfecte landing“. Dat was kennelijk het bewijs dat hij bij zijn eten ook een flesje wijn had genuttigd, want het werd een veel te harde landing, gevolgd door zo ongeveer een noodstop met de remmen. We zaten allemaal een rij verder naar voren.

Maar ach, het houdt zo’n reis spannend zullen we maar denken. En geen enkele vlucht is op deze manier gelijk. En eerlijk is eerlijk, het lijkt me toch een zeer veilige manier van transport. Maar een busreis is het in elk geval nog niet. Al was het alleen maar omdat een bus geen aanloop hoeft te nemen over een eindeloze Polderbaan. Daarover volgende keer meer…… Smile

Het is tijd…..

….de hoogste tijd. U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid. Een van de vele bekende nummers van Andre Hazes. Vanavond ook hier in Engeland is de herdenkingsbijeenkomst te volgen. Via internet, maar toch is dat met een breedband verbinding net zoals via de TV. En uit een telefoontje met Nederland begreep ik dat het maar een paar seconden achter liep bij de werkelijke beelden.De hele uitzending was mooi om te zien. Ok, het noemen van een girorekening tijdens een dergelijke voorstelling is misschien wat over de top. Maar voor de rest was het goed om die bekende nummers en beelden nog eens te zien en horen.

Kabel

Lang leve het verenigde Europa: mijn Nederlandse TV blijkt hier niet te werken. De frequentie van het geluid is niet gelijk aan die in Nederland (als ik het goed begrepen heb). Dus wel een perfect beeld, maar helaas alleen een geluid met veel gebrom. Gelukkig deed de ingebouwde DVD speler het wel goed, dus ik heb kunnen genieten van de DVD box van Friends, serie 10, die hier al te koop was (met 5 DVD’s, want in Engeland kennen ze geen dubbelzijdig afspeelbare DVD’s).Maar die DVD’s beginnen op den duur ook te vervelen, dus toch maar “het goedkoopste TV’tje wat u heeft” gekocht bij Tesco. 95 pond, inclusief opnieuw een DVD speler. En met zo’n geweldige TV voldoen de 5 standaard kanalen natuurlijk niet meer. Daar hoort digitale kabel TV bij. Helaas alleen maar verkrijgbaar per jaarabonnement, dus ik heb de keus: langer blijven, of het vlak voor de kerst cadeau doen aan iemand anders Smile

De aansluiting was in een paar minuten voor elkaar. Fraaie extra box naast de TV en voila: 75 kanalen, allemaal als onderdeel van het standaard pakket. Dus vanavond gelijk maar eens gekeken hoe goed die Engelse TV nou werkelijk is. Is dat een tegenvaller zeg. De helft betreft zenders die allemaal oude programma’s herhalen. Have I Got News For You, maar dan de uitzendingen uit 1997. Of 4 uur achter elkaar That 70’s Show. Er is ook een kanaal wat de hele dag afleveringen van Airport herhaalt. En wat te denken van een tweetal kanalen die elk dezelfde programmering hebben, maar dan een uur verschoven. Kun je dus kiezen: kijk ik om 7 uur naar Mork and Mindy, of pas om 8 uur?

Nou ja, het is natuurlijk niet allemaal slecht. De programma gids is een mooie uitvinding, en ook de digitale informatie achter de uitzendingen is uitstekend. En er zijn ook veel zenders die wel het bekijken waard zijn. Alleen jammer dat je er ook best nog veel voorbij ziet komen die dan net weer in het uitgebreidere abonnement zitten. En nee, dan praat ik niet over de adult channels, want die kun je per uur afrekenen Smile Maar bijvoorbeeld wel de sport. De beste wedstrijden zijn voor de publieke omroepen niet betaalbaar (BBC, ITV), dus die zitten bij Sky. En de vier sportzenders kosten dan net weer 20 pond extra per maand. Nou ja, toch maar eens overwegen, want vrijwel elke Engelsman (en vrouw) hebben zo’n abo. Eerste levensbehoefte, zullen we maar zeggen. Misschien denkt mijn baas er ook zo over Smile

Brand!!!

Vandaag mijn eerste echte zondag in Engeland. En dus ook maar eens uitgebreid de tijd genomen om een English Breakfast te maken. Eieren gekocht, bacon, mushrooms, boter, jam (marmalade is mij niet zoet genoeg) en natuurlijk het onvermijdelijke vierkante brood voor de toast.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat aan mij geen ***kok verloren is gegaan. Ok, een keertje op zondag koken is wel aardig. Maar dankzij mijn aanwezigheid is de horeca in Alphen aan den Rijn toch groot geworden (al denken sommigen dat er in Alphen helemaal niets te beleven is (grapje D )). Maar koken en een ontbijt maken zijn twee verschillende dingen.

Dus vrolijk gingen de boterhammen in de broodrooster (die hier zo breed is dat er wel 6 boterhammen tegelijk in kunnen). Boter in de pan, eitjes erbij (van die extra grote, hmmmmmm). Begon zo maar heerlijk te ruiken, half tien ‘s avonds (jaja, ik weet het, ik sta laat op in een weekend). En dan……

een oorverdovend lawaai. Het brandalarm ging af in mijn flat.

Paniek, ik meende in de verte de sirenes al te horen. Deur open, eieren onder de kraan, broodrooster uit en proberen in 10 seconden een brandmelder om zeep te helpen. Kennelijk hielp er iets, want het alarm stopte er mee. En er kwam helemaal niemand kijken, zelfs geen vrijwillige brandweerman. Dat liep goed af.

Het ontbijt bestond verder gewoon uit brood met jam, ook lekker. Zeker met een pint melk ernaast. Later hoorde ik van de buren dat ze het allemaal al eens gehad hebben. Hoort vooral bij een goede snee toast. Weten we dat ook weer.

Volgende keer les twee uit de cursus Koken in Cheltenham: het opwarmen van de magnetron maaltijd. Eet smakelijk!

WordPress Theme Design